Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök’ten gıdada yerli üretim vurgusu Açıklama
Şeker-İş Genel Lideri İsa Gök, “Kovid-19 salgını ve Ukrayna Savaşı, başta gıda ve tarım olmak üzere ülkelerin kendi kendine yeterliliklerini yeniden gündeme getirdi. Ülkemizde tarımın stratejik sektör ilan edilmesi gerekiyor. ve üreticiler daha fazla desteklenmeli.” terimleri kullandı.
Gök, yaptığı yazılı açıklamada, yerli üretimin ve yerli malı kullanmanın değerine dikkat çekerek, fikri temelleri 1923’te İzmir İktisat Kongresi’nde atılan Tutum Yatırım ve Türk Malı Haftası’nın 2019’un ortalarında kutlandığını hatırlattı. Her yıl 12-18 Aralık.
Dünyanın iklim krizi, Kovid-19 salgını ve savaşlar nedeniyle ülkelerin birbirine kapılarını kapattığı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Gök, bu dönemde sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin ön plana çıktığını belirterek, buğday, mısır, şeker pancarı gibi temel işler ise stratejik bir nitelik kazandı.
“Türkiye durumu fırsata çevirebilir”
Şeker-İş Genel Lideri İsa Gök, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle “gıda krizi” riskini ortadan kaldırmak için oluşturduğu “tahıl koridoru” ile 12 milyon tonu aşkın tahılın taşındığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Kovid-19 salgını ve Ukrayna Savaşı, başta gıda ve tarım olmak üzere ülkelerin kendi kendine yeterliliklerini de gündeme getirdi. Ülkemizde tarım stratejik sektör ilan edilmeli ve üreticiler daha fazla desteklenmeli. Türkiye beslenmeyi tersine çevirebilir. bazı çalışmalarda uygulanan kısıtlamaların potansiyelini kullanarak fırsata dönüşmesi Kredi Katkı maddeleri ile özellikle üretim için mevcut yerli üreticilerin korunması, üretimin sürdürülebilir bir zemine oturtulması, stratejik eserlerin koruma altında tutulması ve domino etkisinin yaşanması Bu süreçten en verimli şekilde geçen ülkelerin yararına olacak elbette.