Sağlık

Türkiye’de her yıl kaç kişi kalp krizi geçiriyor?

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 20. yüzyılda dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki artış, beslenme alışkanlıklarındaki değişim, sağlık sorunlarının gerçek anlamda çocukluk hastalıklarından bulaşıcı olmayan hastalıklara kaymasına neden oldu. yaşlı popülasyonda görülür.

Dünya çapında en değerli ölüm nedeni olan bulaşıcı olmayan hastalıklar halen değerli bir hastalık yükü oluştururken, ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıkları ilk sıralarda, kalp krizi ve inme ise orta sıralarda ilk iki sırada yer alıyor. bu hastalıklardan

Dünyada 300 milyondan fazla kalp hastası var ve 2 milyardan fazla insan kalp hastalığı riski taşıyor. Kardiyovasküler hastalıklar yılda 18,6 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaşın altındadır

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında meydana geliyor, bu ölümlerin yüzde 85’i kalp krizi ve felçten kaynaklanıyor.

Kalp ve damar hastalıkları Türkiye’deki en değerli sağlık sorunlarından biridir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında Türkiye’deki ölümlerin %33,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. Bu da her üç dakikada bir kişinin öldüğü anlamına geliyor. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, kansere bağlı kayıplar bu rakamın yarısını oluşturuyor.

Kalp hastalığından ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %80’i tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi kontrol edilebilir ve önlenebilir risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır.

Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kan kolesterolü ve obezite de kalp ve damar hastalıkları için risk faktörleri arasındadır.

Koruyucu sağlık hizmetleri ile bu risk faktörlerinin erken dönemde tespit edilmesi ile hastalık tedavi edilebilir ve erken yaşta ölümlerin önüne geçilebilir.

Sağlıklı bir kalp ve dolaşım sistemi için dengeli beslenme önemlidir.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, kalbi korumak için yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Genel Müdürlük, dengeli beslenme, bol meyve ve sebze, tam tahıllar, yağsız et, balık ve baklagiller ile sınırlı tuz, şeker ve yağ alımı, daha fazla hareket, gerginlik ve kaygıdan uzak durmayı öneriyor.

Tütün işlerini bıraktıktan sonra kalp krizi ve inme riskinin hızla azalmaya başladığını ve yarım yıl sonra azaldığını hatırlatan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, tütün dumanına maruz kalınmamasını da tavsiye ediyor.

Düzenli sağlık muayeneleri, sağlıklı beslenme ile kan kolesterol takibi ve gerekirse uygun ilaçlar Genel Müdürlüğün uyarıları arasında yer alıyor.

Kronik hastalıkların önlenmesi 2019-2023 Stratejik Planına dahil edildi

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “2019-2023 Stratejik Planı ve Eylem Planı”nda “sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması, güçlendirilerek birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması” amacıyla kronik hastalıkların önlenmesine geniş yer verilmektedir. sağlık sisteminde etkinliğinin sağlanması ve sağlık hizmetlerinde bütünleşik bir sağlık hizmeti modelinin uygulanması”. verildi.

Bakanlığın yürüttüğü denetim programları kapsamında Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Eylem Planı (2021-2026) güncellenerek kronik hastalıkların önlenmesi, erken tanı ve sistematik takip faaliyetleri çalışmaya dahil edildi.

Kronik hastalıkların tarama, takip ve uygun tedavi ile erken teşhisi amacıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalp damar hastalıkları risk değerlendirmesi ve yüksek tansiyon, inme ve diğer kronik hastalıklar gibi kronik hastalıkların takibi başlatılmıştır.

Dünyada en yaygın ölüm ve sakatlık nedenleri olan kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarına bağlı 70 yaş altı ölümlerin 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltılması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu